Дванадесети национален конкурс "Иновативно предприятие на годината", 2016

Конкурсът отбелязва своето 12-то издание. Организира се от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Enterprise Europe Network – България, с подкрепата на Европейската комисия и медийното партньорство на Блумбърг ТВ България и Инвестор.БГ. Конкурсът има за цел да насърчи иновационната дейност на българските предприятия и да популяризира успешните български иновативни компании сред широката общественост.

Президентът на Р. България г-н Росен Плевнелиев връчи статуетка за „Пазарно лидерство“ на фирма „Електросфера” ЕООД и за „Иноваия в креативните индустрии“ на Доли Медия Студио ЕООД, както и почетни грамоти на още пет иновативни български фирми на специална церемония в рамките на Дванадесетия Национален иновационен форум на 7 декември 2016 г.

Участниците бяха отличени в осем области според въздействието на тяхната иновационна дейност:

Президентът Плевнелиев връчва награда на „Електросфера” ЕООД за Иновативно предприятие на 2016 г

Област "Пазарно лидерство"

Електросфера ЕООД и брандът й Antelope Audio е световен лидер в дигиталните аудио технологии. Фирмата е основана в България от американеца Игор Левин, който за първи път в света въвежда използването на атомен часовник в музикалното инженерство като радикална иновация. Целият цикъл на разработка и производство се осъществява в България. Най-новият продукт на фирмата, GOLIATH, е единствения в света аудио интерфейс с атомен часовник и 68 канала за конвертиране на дигитално и аналогово съдържание. Технологиите на фирмата се използват от най-големите звукозаписни студия в САЩ, Великобритания и Япония, Грами изпълнители и при озвучаването на всички високотехнологични филми.

Почетна грамота на „Софтуерен Университет” ООД за Иновативно предприятие на 2016 г., връчена от Президента на Р.България, г-н Плевнелиев

Област „Иновация за развитие на таланти“

Софтуерния Университет ООД е основан през 2013 г като едно от решенията за подготовка на достатъчно качествено обучени кадри за ИТ индустрията в България. Чрез модела „учене чрез правене“ се обучават кадри за софтуерната индустрия и се подкрепя предприемачеството. Получилите обучение в мрежата на СофтУни достига над 120 000 души. СофтУни е партрньор с акредитирани български университети, над 60 компании и неправителствени организации.

Почетна грамота на „Тангра-АВ“ ООД за Иновативно предприятие на 2016 г

Област „Зелена иновация“

Тангра-АВ ООД е производствено предприятие с дългогодишни традиции. Разработва и произвежда собствена гама от енергоспестяващи вентилационни системи с възстановяване на енергията до 94%. Компактната им вентилационна система за класни стаи е внедрена в училища в Португалия. Фирмата е лидер на Балканите и една от първите в Европа за въвеждане на рекуперация във вентилационни системи и изнася за над 15 държави.

Почетна грамота на „Прознание Академия“ ЕООД за Иновативно предприятие на 2016 г

Област „Социална иновация“

Прознание Академия ЕООД създава авторска методика за дистанционно преподаване и виртуална класна стая VEDAMO за обучения на деца в болнични заведения, българчета в чужбина, деца в неравностойно положение и от малцинствени групи. Заедно с партньори успешноса подготвили студенти от ромски произход за специалности педагогика и медицинска сестра. Обучават българчета, живеещи в Европа, Азия и Хаваите.

Награда на „Доли Медия Студио” ЕООД за Иновативно предприятие на 2016 г., връчена от Президента Плевнелиев

Област "Иновация в креативните индустрии"

Доли Медия Студио ЕООД е премиум студио, поддържащо най-съвременните, дори още експериментални технологии в киното за продукция и постпродукция на съдържание. Студиото е единствено в света извън Холивуд, където може да се извършва ЕДНОВРЕМЕННО мастеринг, цветокорекция и показване на финално preview на филм с качество на прожекция в киносалон. Съвместяването технологиите DOlby Atmos Premium, ACES-workflow и 4K DCI е глобално предизвикателство, решено чрез оригинално ноу-хау на студиото за перфектна картина и звук.

Президентът Плевнелиев награждава с почетна грамота „Скейл Фокус” АД за Иновативно предприятие на 2016 г

Област „Иновационен мениджмънт"

Скейл Фокус АД е лидер в разработката и интеграцията на софтуерни решения, управление на данни, информация и процеси. Фирмата прилага водещи практики в управлението на иновациите, включително: генериране и внедряване на нови идеи; жизнен цикъл на иновацията; резултати от иновационна дейност. Насърчава развитието на нови разработки с пазарен потенциал от своя екип чрез гъвкаво работно време, вътрешни инкубатори и хакатони.

Почетна грамота на „Синтал ММ“ ООД за Иновативно предприятие на 2016 г

Област „Иновации за качество на живот”

Синтал ММ ООД прилага патентно-защитен метод и състави за производство на дентални сплави на никелова и кобалтова основа посредством методите на праховата металургия. Сплавите се отличават с висока химическа чистота, като концентрацията на Ni2+ (никел) е повече от 20 пъти по-ниска от стандартната стойност. Производството е енергоспестяващо и екологично чисто, постига се 100% оползотворяване на материалите. Фирмата изнася в Индия, Хонконг, Австралия, Румъния, Турция.

Почетна грамота на „Тикий Мобайл Солюшънс” ООД за Иновативно предприятие на 2016 г

Област „Иновативно новостартирало предприятие“

Тикий Мобайл Солюшън ООД е създател на иновативната мобилна платформа за заплащане на услуги за градска мобилност чрез универсален е-билет Тики. Системата позволява закупуване през смартфон на билети за различни видове транспорт в градска и извънградска среда. Тикий предлага най-добрата цена, комбинирани билети и намаления, като се базира на историята на пътуванията и индивидуалния профил на потребителя. Системата е интегрирана от Fal River Ferries, Великобритания, а в България фирмата работи по проект на метростанция Сердика.