Национален иновационен форум

Седемнадесети национален иновационен форум "Възстановяване и устойчивост чрез иновации"


Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, АРК Консултинг, Единен иновационен център на БАН, Еnterprise Europe Network – България, с подкрепата на Изпълнителна Агенция за Европейския съвет по иновации и за МСП на Европейската комисия и Фондация „Конрад Аденауър“. проведоха онлайн Националния иновационен форум „Възстановяване и устойчивост чрез иновации“ на 7 декември 2021 г.

Г-н Торстен Гайслер, Ръководител на Представителството на Фондация „Конрад Аденауер“ в България

Г-н Торстен Гайслер, Ръководител на Представителството на Фондация „Конрад Аденауер“ в България, подчерта ключовата роля на иновациите за просперитета на държавите и икономическия им растеж, като изтъкна, че иновациите трябва да бъдат устойчиви и вземат предвид факта, че ресурсите на Земята са ограничени. „ Изменението на климата е най-голямото предизвикателство пред нас, което може да бъде смекчено с помощта на иновациите. Това е една от основите и на Европейската зелена сделка“, поясни той. Гайслер изтъкна значението на иновациите в образованието, които са условие за бъдещ успех.

Руслан Стефанов, Координатор на група Иновации.бг, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“

Г-н Руслан Стефанов, Координатор на група Иновации.бг, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ подчерта, че България е дуална икономика с ниво на образованието под средното за Европа. В същото време ИКТ секторът отбелязва ръст, но гражданите не използват дигитални продукти достатъчно активно. Според него е нужно да се увеличат вложенията в образованието, правителството да положи усилията да привлича инвестиции с висока добавена стойност от частния сектор на САЩ и ЕС. „Трябва да има консенсусна политическа визия с ясни приоритети и постоянно национално финансиране за развитие на иновациите, технологиите и таланта до 2050 г. Целевите нива на такова финансиране, предвид опита на страните от ЦИЕ, трябва да се движи към 250 – 500 млн. евро годишно. Страната привлича нищожен дял от международните иновационни инвестиции, защото разчита предимно на грантово стимулиране чрез средствата от ЕС“, обясни той.

Елена Николова, мениджър на общността на CEO Angels инвестиционен клуб

Елена Николова, мениджър на общността на CEO Angels инвестиционен клуб, разкри в конкретни стъпки как стартъп приемачите в България търсят и намират инвеститори – чрез ангелско финансиране, през успешните фондове за рискови инвестиции и насочи вниманието към възможностите на краудфъндинга.

Лилия Големинова, Българско национално радио, Радио-София

Водещ и модератор на Форума беше Лилия Големинова, Журналист, Радио София, Българско национално радио.

Д-р Огнян Шентов, Председател, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“

Г-н Огнян Шентов, Председател на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, отбеляза, че Европейският съюз е препотвърдил своите приоритети за цифрова трансформация като основа на по-екологичен и социално ориентиран подход при решаване на глобалните предизвикателства. „България трябва да намери своето уникално място в иновационно-индустриалната рамка на ЕС, тъй като очаква да получи средства в размер на 5% от БВП годишно от ЕС. Данните на доклада Иновации.бг показват, че по-голямата част от средствата за иновации, отделяни в България, идват именно от Съюза“, припомни той. Шентов подчерта, че това няма да е достатъчно, за да попаднем по-убедително на инвестиционната карта на международните технологични лидери. Затова България има нужда от качествено различен подход и множество пробиви, които да осигурят привличането на инвестиции с висока добавена стойност. Той изтъкна още, че много български иновативни компании имат потенциал да се превърнат в бъдещи “еднорози”.

Румен Радев, Президент на Република България

В словото си държавният глава Румен Радев припомни: „През 2021 г. България се изкачи с две места напред в класацията на Глобалния иновационен индекс и е 35-а от общо 132 държави, съгласно методологията на Световната организация по интелектуална собственост. След 2013 г. това е най-доброто представяне на страната ни. Трябва да се преборим с недостатъците, свързани с показателите за пазарната среда и с проблемите относно достъпа на предприятията до външен финансов ресурс. Гордея се като президент, че вече сме на първо място в Европа по брой на заетите с наука и технологии жени-учени“. Според Радев в началото на третия програмен период от приемането на страната ни в Европейския съюз е време за точно дефиниране на задачите и определяне на похвата, чрез който да се преодолеят негативите. Той отбеляза, че е дошъл моментът да се откроят и включат в действие всички силни страни, които имаме, да обединим ресурсите си от научен потенциал на водещите висши учебни заведения, научните звена, центровете за компетентност и за върховни постижения. „Многогодишната финансова рамка за програмния период 2021 – 2027 г. е с рекорден бюджет за иновации – около 130 млрд. евро, и може да е основата, на която България да покаже пълния си потенциал от възможности да застане в челото като лидер на региона в областите, в които екосистемата ни е най-добре развита“, завърши той.

Илия Йорданов, Управител, ,,Ондо Солюшънс” ООД, Иновативно предприятие на 2020 година

В дискусията „Възстановяване и устойчивост чрез иновации“,
Илия Йорданов, управител на „Ондо Солюшънс“ ООД, разказа за изключително динамичната 2021 г. на компанията, която е успяла да привлече както нови инвестиции, така и партньори и клиенти от България и чужбина.

Иван Йосифов, Изпълнителен директор, ,,Найкомс” ЕООД, Иновативно предприятие на 2019 година

Иван Йосифов, изпълнителен директор на „Найкомс“ ЕООД, коментира, че все повече става ясно, че предприемачеството и иновациите вървят ръка за ръка и е важно бизнесът да е динамичен и работи в условия на промени.

Седемнадесети Национален иновационен форум и Церемония по награждаването на отличените предприятия в Националния конкурс "Иновативно предприятие на годината", 2021

Президентът Румен Радев връчи двете големи награди и почетните грамоти на отличените предприятия в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“, 2021.

За първи път две компании – Къпфи ООД и Оренда Груп ООД получиха почетните статуетки в категорията „Пазарно лидерство“ на Конкурса „Иновативно предприятие на годината 2021“.

Ресурси:

Видео:

Видеостриймингът и виртуалното събитие се осъществи със съдействието на:

MP Studio – Иновативно предприятие на 2017 г., носител на награда за иновации в креативните индустрии.

Фирмата е сред пионерите в областта на проектирането на 3D визуални ефекти и интерактивни инсталации върху различни обекти, създател на иновативна синхронизация между лазерен и видео мапинг, под бранда 4D Experience. Компанията има стотици проекти в цял свят, в т.ч. първи мапинг на пещера, катедрала и подвижен обект (автомобил и автобус). Тя реализира интериорни и екстериорни проекции върху сгради, предимно исторически и културни забележителности и е създател на интерактивната изложба за откриващата церемония за българското председателство на Съвета на ЕС, представяща страната в различни аспекти (исторически, културни, природни и т.н.).

Галерия:

      СЕДЕМНАДЕСЕТИ НАЦИОНАЛЕН ИНОВАЦИОНЕН ФОРУМ

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ ЧРЕЗ ИНОВАЦИИ

7 декември 2021 г.

Дигитално събитие

Програма

 

11:30

Откриване

Огнян Шентов, Председател, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“

Торстен Гайслер, Ръководител, Представителство на Фондация „Конрад Аденауер“ в България

Приветствие

Иновациите в България през 2021 г. – тенденции и възможности

Румен Радев, Президент на Република България

Иновации.бг 2021

Руслан Стефанов, Координатор на група Иновации.бг, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“

Възстановяване и устойчивост чрез иновации

Илия Йорданов, Управител, ,,Ондо Солюшънс” ООД,
Иновативно предприятие на 2020 година

Елена Николова, Мениджър на общността, СЕО Angels инвестиционен клуб

Иван Йосифов, Изпълнителен директор, Българска работодателска асоциация „Иновативни технологии“

Дискусия

Модератор: Лилия Големинова, Българско национално радио

12:00

Церемония по награждаването на победителите от Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“

12:30

Закриване